Мовою рідною, світ пізнаємо(до Міжнародного дня рідної мови)📖

🌻21 лютого на всій земній кулі відзначається Міжнародний день рідної мови.Цей день був встановлений у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.📖21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної - бенгальської, мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає цей день,як день мучеників, вшановуючи пам’ять загиблих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

📖За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають, з тої чи іншої причини, вживати та вивчати більше 30% носіїв мови. Лише в Європі небезпека загрожує 30 мовам, а 13 із них перебувають на межі зникнення.🙋Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

🌻Згідно зі статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова». Мова – духовний скарб нації. Міжнародний день рідної мови – свято, яке нагадує про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні.

🌻Українці це знову виборюють зі зброєю в руках. За українську мову, національну ідентичність та право бути господарями на своїй землі гинуть кращі сини та доньки країни. Сьогодні, ворог усіма засобами прагне знищити Україну,і ми повинні усвідомити важливість національного самовизначення у тому числі й через мову. Наш обов’язок – добре знати, шанувати і використовувати рідну мову, щоб передати її наступним поколінням. Українська мова – це голос нашого народу, його історія, минуле і майбутнє.📖Учені довели, що вік нашої рідної української мови – 7 тисяч років. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула. Для нас рідна мова – це не тільки безцінна спадщина, яка об’єднує в собі народну мудрість, вироблену десятками й сотнями поколінь. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.

📖Для усіх тих, хто прагне удосконалювати свої знання з рідної мови , бібліотека презентує тематичну книжкову виставку "Рідна мова- життя духовного основа ", яка представлена розмаїттям мовознавчих видань, словників, довідників, енциклопедії. Виставка допоможе здійснити подорож у дивовижний світ української мови та поповнити знання з її вивчення. Запрошуємо до перегляду!

*      З Днем рідної мови!

 



 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Поезії не змовкне джерело 21 березня у всьому світі відзначають День поезії .Вшановувати тих, хто вміє підбирати найкращі слова і складати ї...